shutterstock_114795016Měli jste společnou hypotéku, dnes jste již exmanželé, kteří mají majetek vypořádaný? Tento fakt automaticky neznamená, že i vaše hypotéka je vyrovnána. Banky v zásadě neberou v potaz vypořádání mezi exmanželi a tak je třeba hypoteční úvěr řešit individuálně. Do vyřešení zůstávají oba exmanželé ručiteli u hypotéky a zodpovídají za případné závazky po splatnosti. Zbavit se závazku hypotéky lze několika způsoby, těmi hlavními jsou:

  1. Dohodnout se na prodeji nemovitosti a vyrovnat hypotéku. Zde je třeba počítat se skutečností, že pokud vyplácíte hypotéku v průběhu fixace, bude si banka nárokovat sankci za předčasné splacení. Je tedy třeba si položit otázku, zda prodat a splatit hned, nebo sečkat na konec fixace, kdy lze splatit hypotéku bez sankce. Zbylý výnos se dále rozdělí mezi exmanžele.
  2. V přídě, že rozhodnutím bude pokračovat v hypotéce, je třeba zajít na příslušnou banku a zažádat o vyvázání druhého z majitelů hypotéky. Aby vás banka vyvázala z hypotečního úvěru, musí být druhá strana dostatečně bonitní a splňovat všechny podmínky jako je tomu u nového žadatele o hypoteční úvěr. V případě, že tyto podmínky nenaplňuje, nebude vyvázání povoleno a obě strany budou muset pokračovat v zaběhnutém systému. Tato situace se dá řešit např. přistoupením další osoby, spoluručitele, který dorovná nedostačující bonitu.

Máme zkušenost i s klienty, kteří jsou rozvedeni více jak 10 let, žádají o nový hypoteční úvěr a je jim zamítnut, nebo jsou upozornění, že jsou ručiteli u závazku na který dávno zapomněli. V takových případech je často komplikované druhou stranu vyhledávat a žádat společně o vyvázání, tedy pokud je to vůbec možné.

Jsme na telefonu
+420 722 900 388
Zavřít
Zanechte telefon

Vaše telefonní číslo (vyžadováno)

Zavřít